Pagina 1 van 1

Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 30 Okt 2019, 12:43
door gp-campers
Hallo

Ik zou graag dagrijverlichting op mijn RR sport 2006 hebben.
Heeft iemand hier ervaring mee en moet ik dan de ecu opnieuw programmeren?
Uiteraard wil ik het het liefst geïntegreerd in de koplampen hebben.
Ik heb wel wat Engelse filmpjes (drl) gevonden maar dat gaf me niet de duidelijkheid hoe ik het precies moet doen.
Graag advies.
Mvg Gertjan.

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 30 Okt 2019, 13:46
door Landmarcs
Dag GertJan,

Hoe het praktisch bij een RangeRover Sport in de koplampen past weet ik niet. Met een beetje geluk is dagrijverlichting zelfs al voorbekabeld in een 2006 RRsport.

Echter erger nog: hoe het regeltechnisch zit is ook niet echt duidelijk.

Ik zou bijv. best graag dagrijverlichting op de Defender willen (bijv. gewoon in de vorm van een rechthoekig lichtbalkje onder de koplamp).
Alleen is mij onduidelijk welke regels voor zoiets gaan gelden, met name omdat de dagrijverlichting voor een wat oudere auto onverplicht is.

Mij lijkt het het handigst om de dagrijverlichting samen met stadlicht te schakelen, maar dan wel met een extra schakelaar om de dagrijlichten ook uit te kunnen doen (zeg maar een "politie-schakeling"). Hier volgt dan direct een vraagpuntje, want bij "echte" dagrijverlichting hoort die verlichting direct aan te gaan zodra de auto kan rijden en/of rollen; geldt deze eis dan ook voor auto's waar dagrijlicht niet verplicht is?
Verder moet de dagrijverlichting uit gaan als je gedimd licht voert -- dat kan je al bereiken door de massa van de dagrijlichten aan de dimlicht-plus van de koplampen te knopen (mits je gewone gloeilamp koplampen hebt). Ik dacht nog over een slimme schakeling .... maar het dagrijlicht automatisch aan bij een kapotte koplamp - dus als een soort beter iets dan niets koplamp - is niet 1-2-3 geregeld. Ik had 2 jaar terug ineens een kapotte linker koplamp, en dat in duister Frankrijk, dan ben je ineens een best gevaarlijk "dwaallicht", zelfs bij een eenvoudige Defender is die koplamp vervangen toch iets wat je niet makkelijk in het duister doet.

Groeten MarcS

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 30 Okt 2019, 14:50
door gp-campers
Dank voor je reactie Mark. Ik wil het inderdaad alleen als het werkt zoals het zou moeten. Maar weet dus niet of de ecu er op ingericht is.
Lijkt me dat het gewoon mag temeer omdat het nu verplicht is.

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 30 Okt 2019, 17:05
door Landmarcs
gp-campers schreef:Dank voor je reactie Marc. Ik wil het inderdaad alleen als het werkt zoals het zou moeten. Maar weet dus niet of de ecu er op ingericht is.
Lijkt me dat het gewoon mag temeer omdat het nu verplicht is.


Ik zou zeggen dat het "natuurlijk" is dat het mag.
Wat ik me alleen afvraag of er ook "meer" mag omdat het bij een oudere auto niet verplicht was.
Een "politie-schakeling" bijv. mag bij een auto waarop dagrijverlichting verplicht is officieel niet.

Ik ben niks bedenkelijks van plan, maar als je in de rimboe kampeert dan wil je niet (ik althans niet) dat er direct een kerstboom aan lichten aan gaat als je de auto op contact zet. Zelfs als je niet in de rimboe kampeert dan kan het op een camping al heel storend zijn als de nachtelijke duisternis verstoord wordt door een paar dagrijlichten.

Groeten MarcS

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 30 Okt 2019, 20:49
door Edward
Bij een 2004 Discovery Td5 is het een kwestie van aanzetten in de ecu instellingen.

Kan me dus niet voorstellen dat het bij een Sport uit 2006 anders zou zijn....... Gewoon aan de computer hangen en de instellingen doorspitten. :roll: :roll:

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 02 Nov 2019, 21:10
door gp-campers
Tnx Edward, zal dan wel alleen in de lr garage kunnen. Ik zag op yt een paar jongens die het met een app op de telefoon deden maar dat zal wel bij nieuwere type zijn. Weet jij toevallig waar ik dat anders dan bij lr zou kunnen doen? Ik heb wel het idee dat de koplampen ook fysiek veranderd moeten worden. Hoe was dat bij je discovery?

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 02 Nov 2019, 23:51
door Edward
Bij mijn ouwe Disco heeft Roger ze gewoon aangezet in de ECU. Is wel dagrijverlichting van de ouwe stempel dus alleen de koplampen. Dus ik draai eigenlijk alsnog altijd de verlichting gewoon aan. Maar bij een 2006 is het gewoon kwestie van aanzetten

Programmeren kan bij de dealert maar ook bij iedere LRspecialist.

Re: Dagrijverlichting Range Rover 2006 L320

Geplaatst: 06 Nov 2019, 12:51
door gp-campers
Bedankt eigenlijk zou ik er wel aparte led in willen hebben speciaal voor drl. Ik weet niemand die dat in Nederland levert.