van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Alle technische informatie, vragen en oplossingen
Bert Spronk
Berichten: 143
Lid geworden op: 03 Feb 2010, 20:48

van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Berichtdoor Bert Spronk » 08 Mei 2012, 09:54

Ik weet dat het mogelijk is maar wie kent de exacte ins en outs van het omwisselen van een handbak naar een automaten bak in een discovery 1 300tdi en wat heb je allemaal nodig hiervoor

Philip
Berichten: 127
Lid geworden op: 20 Mar 2006, 20:30
Contact:

Re:van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Berichtdoor Philip » 08 Mei 2012, 11:07

Een goede ZF 4HP22 automaatbak (bijvoorbeeld van Ashcroft transmissions)
een steun om de bak te plaatsen - het ding weegt leeg 75kg

Je hebt nodig: de beschrijving om de speling te minimaliseren - er moeten MISSCHIEN een paar shims geplaatst worden. Dit zijn speciaal hiervoor bedoelde opvulringetjes. Bij de uitlijning kan het nodig zijn dat in lengte richting wat speling moet worden opgevangen.

Je moet bj uitvoering controleren of de 2 paspennen aanwezig zijn om de versnellingsbak op z'n plek te houden. Alleen de bouten aandraaien is niet genoeg. De bak ZAL ZEKER zakken zonder de bouten en je vliegwiel plaat en motorlagers professioneel slopen.
Check of ook de vliegwiel plaat wordt mee geleverd, of dat je de oude kunt hergebruiken.

Je hebt ook een koppelomvormer nodig. Als je wat extra pk's/ koppel hebt is een medium size koppelomvormer aan te bevelen.

Je kunt ook opteren voor de internals van de 4HP24 - die zijn wat sterker.

Je hebt ook 11 liter ATF nodig.

Om de kickdown te laten schakelen heb je ook een kickdown kabel nodig. Deze gaat van de bak naar de brandstofpomp om daar aan een hendeltje op de pomp gemonteerd te worden.

Daarnaast heb je in je middenconsole de bedieningspook nodig, met bodemplaatje voor aflezing P, R, N, D, 3, 2, 1

Philip
Berichten: 127
Lid geworden op: 20 Mar 2006, 20:30
Contact:

Re:van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Berichtdoor Philip » 08 Mei 2012, 11:08

Correctie:
De bak ZAL ZEKER zakken zonder de PASPENNEN je vliegwiel plaat en motorlagers professioneel slopen.
Check of ook de vliegwiel plaat wordt mee geleverd, of dat je de oude kunt hergebruiken.

Gebruikersavatar
sketcher
Berichten: 192
Lid geworden op: 01 Jul 2011, 11:34
Locatie: Warwickshire, UK

Re:van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Berichtdoor sketcher » 08 Mei 2012, 16:22

Ik weet dat bij de Disco II de ECU (computer) anders is (geprogrammeerd) voor een handbak dan voor een automaat. Ik denk dat voor de Disco I het zelfde geldt. De automaat is immers elektronisch geregeld en dient door iets aangestuurd te worden.
Paul,
2000 Discovery II, Td5 Niagara Grey. "The Dark Knight", geen asfalt princess wordt wel vertroetelt.

Roger B.
Berichten: 10156
Lid geworden op: 03 Aug 2010, 06:56
Locatie: Hinterecke (achterhoek over de grens)

Re:van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Berichtdoor Roger B. » 08 Mei 2012, 16:32

de eerste 300tdi automaat discos hadden geen motorecu....dus het moet met zo'n bak kynnen zonder wijzigingen aan de motor.

je pedalenbak moet ook vervangen wellicht zijn de remmen ook anders.

de beste manier is een donor kopen
gone

Philip
Berichten: 127
Lid geworden op: 20 Mar 2006, 20:30
Contact:

Re:van hand schakel naar automaat disco 300tdi

Berichtdoor Philip » 08 Mei 2012, 17:20

Het koppelingspedaal vervalt en dat gat moet een plaatje op komen.
Het rempedaal wordt een bredere uitvoering, voor de rest niks. Remmen zijn hetzelfde.

Disco 1 heeft een ZF 4HP22
Disco 2 heeft een ZF 4HP22EH
Het verschil zit em in het 'brein' waarmee de bak schakelt.
Disco 1 heeft een hydraulisch brein, met mechanisch-hydraulische ventielen.

Disco 2 heeft elektro-magnetische ventielen die door de bak ECU worden gestuurd. Deze bak ECU praat wel met de motor ECU, en kunnen hele leuke onafhankelijke, maar ook elkaar beinvloedende fouten en foutcodes genereren.
Met de elektro-magnetische ventielen is het mogelijk dat deze bak eerder in lock-up gestuurd kan worden, en de mogelijkheid heeft om em 'vast'in 2 of 3 laag te laten rijden zonder dat ie terug schakelt (dat doet die andere dus snoeihard wel).


Terug naar “Techniek”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten