Het verhaal:
Na een rit van ca. 250 km op zo'n 5 km van huis plotseling zonder enige waarschuwing door de gong schakelde de cruise-control uit en verscheen de melding ENGINE SYSTEM FAULT incl. het symbool van een boekje met de 'i" van informatie in het kleine display in de tellergroep. Verder geen enkel waarschuwingslampje dat brandde!
Auto in ging in de noodloop (ik neem aan dat dit bij Land Rover net zoals bij veel andere merken ook zo heet) en was niet meer vooruit te branden. Met veel pijn en moeite 30 km/u op de vlakke gedeeltes. (zie wegcondities hieronder)
De omstandigheden waaronder e.e.a. plaatsvond:
- motor: op bedrijfstemperatuur,
- snelheid: 90 km/u,
- cruise-control: ingeschakeld,
- versnellingsbak: 6de versnelling ; stand automatisch,
- ingeschakelde stroomverbruikers: airco ; gedimd groot licht ; radio,
- wegcondities: goed ; heuvelachtig gebied,
- belading: 2 personen,
- vreemde geluiden: neen,
- lucht ondersteunde vering: rijstand ; geen problemen ermee kunnen waarnemen.
Wat heb ik gedaan?:
- handmatig geschakeld om in ieder geval de stijgingen te kunnen overwinnen hetgeen met echt veel pijn en moeite is gelukt. Bij heuvel af liep de snelheid op tot zo'n 50 km/u.
- het verborgen menu in het display opgeroepen en al rijdende de selftest uitgevoerd. Resultaat: geen foutmeldingen. Dit een aantal malen herhaald.
- verder maar rustig naar huis gehobbeld. Slepen is hier verboden en om nu op intussen nog zo'n 2 km te gaan, op zaterdag een sleepwagen te gaan bellen daar had ik even geen zin in.
- thuis aangekomen: motor laten draaien en nogmaals de selftest uitgevoerd. Wederom geen foutmeldingen!
- motor uitgezet en na enige minuten weer gestart ; kort testritje gemaakt op een vlakke weg daarbij de snelheid gevarieerd, automatisch en handmatig geschakeld, cruise control bij diverse snelheden in- en uitgeschakeld, rustig en stevig geaccelereerd.
Auto reed weer als vanouds!
Vanochtend op weg naar het tankstation na ca. 3 km jawel: ENGINE SYSTEM FAULT. E.e.a. gebeurde exact hetzelfde zoals gisteren m.d.v. dat de motor nog niet op bedrijfstemperatuur was. Echter in een 'flits' kwam er ook nog een melding over de airsuspension in beeld maar tekort om hem volledig te kunnen lezen. De vering zakte overigens niet in zoals bij het 'Discovery 3 drama' ! Gestopt, motor uit, weer gestart en verder op weg naar en terug van het tankstation geen problemen meer gehad. Gereden afstand: 24 km.
Thuisgekomen de selftest weer uitgevoerd en wederom geen foutmeldingen. Echter viel me wel op dat bij draaiende motor 14V als boordspanning werd aangegeven en binnen enkele seconden na het uitzetten van de motor, de spanning terugviel naar 11.5V !
Dit laatste doet me vermoeden dat de accu, waar uiteraard op de sticker Installation date niets is ingevuld, aan zijn einde is gekomen althans niet meer helemaal fris is. De accu ziet er in ieder geval niet als nieuw uit. Vermoedelijk is het nog de eerste originele en dat betekent dat hij 7 jaar oud is. Merk TUDOR by EXIGE ; type TB950 ; 95Ah ; CCA 800.
Hoe dan ook morgen maar bij de dealer een nieuwe halen en de auto uit laten lezen want ik weet niet of de selftest net zo compleet is als de test met de garageapparatuur. Op dit moment wordt de accu opgeladen (losgekoppeld) met een semi-professioneel laadapparaat waarbij, na de initiële testfase, nu alles op groen staat.
Over een paar uur eens kijken wat de boordspanning is en hoe snel hij evt. terugvalt naar onder de 12V.
O ja,
RobPt schreef:O ja, mijn zoektocht naar een andere auto is ook nog steeds gaande. Ik weet al zeker dat daar géén Land Rover meer op zal staan !
Van een Discovery 3 via een BMW 7 en daarna een Z4 toch er weer ingetrapt! Het zal toch niet zo zijn dat ik liefde voor Land Rover voel ........ (deze quote dateert overigens van 091013!)
Het volgende is in ieder geval wel bewezen: één ding is zeker, niets is zeker en zelfs dat is nog niet zeker

Overigens houd ik me voor tips, vermoedens en op- of aanmerkingen ten zeerste aanbevolen.
Rob