Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Reizen, expedities, kamperen, navigatie / GPS
Gebruikersavatar
Roy
Berichten: 63
Lid geworden op: 27 Jul 2010, 11:55
Contact:

Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Roy » 01 Sep 2017, 14:19

Na de fijne off road ervaringen in Kroatië in 2016 zijn we enthousiast geworden van de greenlane mogelijkheden van onze trailer. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe vakantiebestemming zijn we geïnspireerd geraakt door een filmpje op ons forum. Een mede Defender rijder heeft een dashcam filmpje van een ritje door Litouwen gepubliceerd. De uitgestrekte bossen spraken ons erg aan en het contact met de Land Rover Club Litouwen was snel gelegd. Zij bevestigden dat je in hun land vrij mocht rijden door de bossen en ook het wildkamperen was legaal.

De 1600 km van Utrecht naar Litouwen hebben we in twee dagen gereden. Hulde aan de achterbank.

De eerste dagen hebben besteed aan het verkennen van de hoofdstad Vilnius en het kasteel Trakai.

De uitgestrekte staatsbossen maar ook de nationale parken zijn vrij toegankelijk voor autoverkeer. Met de stafkaart op de tablet en een fijne navigator hebben zodoende heel veel kilometers door de bossen kunnen rijden.

Hierbij zijn de bospaden over het algemeen erg goed toegankelijk, maar op zoek naar mooie plekjes werden de paden soms wel erg klein en niet vaak bereden…… en dat maakt het voor ons alleen maar leuker om er juist wel te gaan rijden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Op 2 augustus zijn we op weg naar het nationaal park Dzukijos. In de middag ligt er op ons bospad een dikke boomstam. De kinderen helpen mee met zagen en hakken. Na een een uurtje en een pleister kunnen we de stam van het pad af lieren en onze weg vervolgen op zoek naar een mooie plek om te overnachten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Aan het einde van de middag vinden we een mooie kampeerplaats aan een riviertje. We maken graag gebruik van de picknick banken en vooral ook de kampvuurplaats. Op het veldje staat ook een groepje Polen die een trektocht met de kano aan het maken zijn en ‘s avonds worden we door het uitgenodigd om bij hun kampvuur aan te schuiven. We genieten van de gezelligheid en de thuis gestookte Poolse likeur.

Afbeelding
Afbeelding

Op 3 augustus rijden we via Gruto Parkas richting Kaunas, de tweede stad van het land.
Gruto parkas is een eigenzinnig park met voormalige Sovjetbeelden, speeltoestellen en dieren. Op de stadscamping in Kaunas klappen we onze daktent uit naast een Defender 110 met camperdak uit Nederland en hebben een gezellig avond pratend over Defenders, boten, reizen en Litouwen. De volgende dag gaan we met de bus naar Kaunas, bezoeken het kasteel en slenteren door de stad.

De volgende dagen staan we op een camping aan een meer. Hier rusten we lekker uit en genieten van het kampvuur, de bbq, en het zwemmen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Na een paar dagen trekken we weer verder. Op een onverhard pad dat volgens de kaart verder gaat het bos in blijkt een beekje te lopen. Met water op kniehoogte en een vaste ondergrond besluiten we het beekje te doorkruisen. Een watergolf over de motorkap en heel veel muggensteken tijdens het filmen zijn het resultaat.

Afbeelding
Afbeelding

Het filmpje van de doorwading staat op onze site: http://stokenstaart.nl/2017llitouwen/

In de bossen passeren we een erg mooi meer. Het is vandaag windstil en dat levert een mooi plaatje op.

Afbeelding
Afbeelding

Na genoten te hebben van de absolute stilte zoeken we weer mooie bospaden uit. Thijs kan zijn geluk niet op als er weer een boom(pje) op het pad ligt en er dus weer gehakt moet worden. Dat geeft mij tijd om van een kopje koffie te genieten ;)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De volgende twee nachten staan we op een kampeerplek aan een meer in het noord-oosten van het land in de buurt van het nationaal park Labanoro.
Afbeelding
Afbeelding

Op 10 augustus rijden we langs de kruisenberg. Op deze heuvel staan tienduizenden kruisen, ondanks dat deze voor de onafhankelijkheid in 1991 al meerdere keren door de Sovjets zijn verwijderd.
Afbeelding

De dagen erna bezoeken we een voormalige Sovjet atoomraketbasis en de beelden in Orvydas’ Tuin.

Op 12 augustus blijkt onze rechter achterband wel erg zacht te zijn. Bij de tankstations kun je prima diesel kopen voor €1/liter, maar een beetje lucht blijkt lastig te vinden. Daarom hebben we toch onze eigen compressor opgegraven uit de achterbak. Uiteraard lag deze onder alle vakantiespullen. :roll:

Op een camping nabij Venté aan de binnenzee blijven we twee nachten om met de boot naar Nida op de Koerse Schoorwal te gaan. Hier bewonderen we de grootste wandelende duinen van Europa, de grens met Rusland en het strand aan de Oostzee. Dit alles wel op de gehuurde fietsen. En uiteraard gaan we met de fiets ook door het bos.

Afbeelding
Afbeelding

Na de kust duiken we terug de binnenlanden in en in het zuiden vinden we een mooie plek om te gaan wildkamperen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De laatste twee dagen voordat onze terugreis begint rusten we lekker uit op een camping nabij de Poolse grens. We spelen in de speeltuin -en dan vooral in de omgevallen boom- en uiteraard gaan we lekker zwemmen en marshmallows roosteren.
Afbeelding


Op 17 en 18 augustus rijden we 1600 km terug naar huis.

De volgende dag mag, naast de kleren, ook de trailer in de was.
Afbeelding

We hebben erg genoten van de drie weken Litouwen. Na veel bossen, meren, gravelwegen en kampvuren, komen we na 4900 km met een voldaan gevoel weer thuis.
Laatst gewijzigd door Roy op 01 Sep 2017, 20:51, 2 keer totaal gewijzigd.

Landmarcs
Berichten: 6190
Lid geworden op: 09 Okt 2007, 20:59
Locatie: Als het zo doorgaat, tzt aan zee

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Landmarcs » 01 Sep 2017, 19:06

Dag Roy,

't Ziet er aanlokkelijk uit, een een mix van NO-Polen & Zweden & nog wat.
Hoe was de communicatie ?   En hoe stond het met de foerage ??   En hoeveel muggen ???

Het is inmiddels al weer lang geleden dat ik in NO-Polen was en daar waren toen wel wat haken en ogen.
Heel vriendelijke mensen, soms gewoon veel te vriendelijk, maar ook zo nu en dan lieden met minder aardige bedoelingen.
En een soms ook een toch wel schrijnende armoede ... en dus bijpassend beperkte (maar ook goedkope) keuze in de winkels.
En ... bij tijd en wijle enorm veel muggen, in alle soorten en maten.

Groeten MarcS

Gebruikersavatar
Roy
Berichten: 63
Lid geworden op: 27 Jul 2010, 11:55
Contact:

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Roy » 01 Sep 2017, 21:18

Hoi Marcs,

Bijna overal konden we goed uit de voeten met Engels. Op één locatie hebben we overnacht in de tuin van een oud echtpaar. Zij spraken naast Litouws ook goed Russisch :? . Hier hebben we dan ook gebruik gemaakt van het A4-tje dat we van huis hadden meegenomen met een foto van onze auto, de tent trailer, ons gezin met daarbij de leeftijden en de vooraf gedrukte tekst over het aantal nachten in het Litouws en Pools. En als ook dat niet gelukt zou zijn dan hadden we altijd nog onze telefoon met Google Translate kunnen pakken.

De supermarkten in de steden waren erg goed geoutilleerd. Een aantal ketens vond ik zelfs vergelijkbaar met een Intermarché in Frankrijk. Hoewel het aanbod verse groente soms wel beperkt was. We hebben standaard voor een aantal dagen droogvoer bij ons met een aantal crackers, maar vaak was er wel een bakker of een buurtsuper te vinden.

Vooraf waren we gewaarschuwd voor de onvriendelijke houding van de mensen. De moeder van het vriendinnetje van onze dochter is afkomstig uit Litouwen. Zij vertelde dat de mensen van nature niet erg enthousiast groeten. Ook vrienden komen niet verder dan een korte handdruk en zullen zelden elkaar omhelzen. Onze ervaringen zijn een stuk positiever. Meerdere keren hebben mensen geprobeerd een praatje te maken en kregen we complimenten over onze auto en trailer.

Muggen..... tja, op het moment dat je Scandinavië en de Baltische staten gaat bezoeken dan heb je last van muggen. Veel DEET en lange mouwen waren wel nodig. Ook een goed excuus trouwens om vaak het kampvuur aan te steken.

Groet, Roy

atilgen
Berichten: 204
Lid geworden op: 02 Jun 2013, 10:53
Locatie: Dordrecht

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor atilgen » 04 Sep 2017, 12:54

Zo te lezen hebben jullie een mooie reis achter de rug.
Leuk reisverslag, misschien iets voor het LRCH magazine.
Defender 130 TD5
88 Series III diesel

Gebruikersavatar
Han de Ridder
Berichten: 22
Lid geworden op: 04 Okt 2005, 17:33

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Han de Ridder » 30 Sep 2017, 19:46

Geweldige landen he, in dat Balticum, ik ben er verliefd op geworden, al die ruimte. En ik vond de stugheid van de mensen wel meevallen.

Als ik je nóg een goede tip mag geven: probeer Albanië eens. Een groot nadeel is dat het een eind rijden is, wij namen de ferry vanuit Bari, maar je kunt tegenwoordig ook vanuit Triëst varen. Dat gaan wij -waarschijnlijk- in 2018 of 2019 proberen.
Een zeer woest land, met heel veel smalle weggetjes in de bergen. Allemaal redelijk begaanbaar: de Albanezen rijden er zelf ook met bestelbusjes etc dus met een LR heb je weinig problemen -alhoewel het wel erg spannend kan zijn. De mensen daar zijn trots op hun land en vinden het geweldig dat Albanië eindelijk ontdekt wordt door de toeristen; wij kregen veel opgestoken duimen en werden zelfs toegezwaaid door de politie. Heel vriendelijk en behulpzaam, de jongere mensen spreken ruim voldoende Engels.

Campings zijn er inmiddels ook ontstaan. De eigenaren hadden al snel door dat de verwende West-Europeanen erg hechten aan zaken als hygiënisch sanitair en, jawel, goede WIFI. Dat hebben ze begrepen, dus dat is in orde. Wil je overnachten in B&B's? kan ook goed. Een zeer 'adaptieve' bevolking in dat opzicht, erg leuk.

Twee filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=8KFUNUXw_ZA -> vanaf tijd index 5:29
https://www.youtube.com/watch?v=f985gzSDV9c&t=457s

Zomaar een idee hoor. Maar ik wil zeker weer terug!

Han de Ridder.
Waar een wil is, is een weg. En als die er ook niet is, heb je altijd nog je Land Rover.

Gebruikersavatar
Roy
Berichten: 63
Lid geworden op: 27 Jul 2010, 11:55
Contact:

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Roy » 02 Okt 2017, 21:38

Hallo Han,

Leuke filmpjes. Dank voor het delen.
Ik heb al meer mensen gesproken die erg enthousiast waren over Albanië. Het land staat sinds kort ook mijn lijstje om eens te bezoeken. De afstand er naar toe is inderdaad een nadeel; zeker met drie kinderen op de achterbank en de beperkingen van maar drie aaneengesloten vakantieweken.

Ik geloof dat ik vakantieweken te kort ga komen......... Marokko, Albanië, Estland, IJsland, Corsica.

Nu eerst maar even met de club naar Zweden :D

Groet, Roy

Roger B.
Berichten: 10158
Lid geworden op: 03 Aug 2010, 06:56
Locatie: Hinterecke (achterhoek over de grens)

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Roger B. » 03 Okt 2017, 01:26

Roy schreef:Nu eerst maar even met de club naar Zweden :D

Groet, Roy


Tot vrijdag :lol: :lol:
gone

Gebruikersavatar
piet_g
Berichten: 1304
Lid geworden op: 20 Jun 2012, 20:32
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor piet_g » 08 Okt 2017, 10:29

leuk verslag en ziet er leuk uit zeg.

wat voor basis heb jij je aanhanger opgemakt? want het zit er uit als een forse bak.
------
Series 3 109 Ex defensie. 2.5NA 24V (Auto voltage) en 12V (extra voltage via aparte dynamo voor aanhangers enzo)

Onze laro houd gewoon van de natuur.. moet je na zo'n offroad dag eens kijken wat hij er allemaal van mee naar huis wil nemen ;)

Gebruikersavatar
VeeTee
Berichten: 1710
Lid geworden op: 03 Jul 2008, 22:12
Locatie: Gooi & Vechtstreek
Contact:

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor VeeTee » 08 Okt 2017, 19:52

Polynorm 1 ton. Zie zijn website (in onderschrift).
Vincent
1959 Polynorm 1/4 Ton Trailer, 195?, Olive Drab Green (verkocht)
1970 M416 Military Trailer (Kampeertrailer conversie), Epsom Green (verkocht)
1975 Series III 88 V6, Light Green (helaas verkocht)
1996 Defender 110 CSW 300 Tdi, Epsom Green
2000 Freelander 1 TD4 3-drs, Silver (verkocht)
2006 Freelander 1 TD4 5-drs Facelift Automaat, Tonga Green

> www.titunet.nl <

Navigator_
Berichten: 4
Lid geworden op: 31 Dec 2017, 22:19

Re: Litouwen 2017. Bossen, meren en veel greenlanen.

Berichtdoor Navigator_ » 31 Dec 2017, 22:52

Mooi verslag!! Lijkt me een geweldige ervaring met de familie. Helaas zitten onze kinderen net in zo'n leeftijd (half-puberend) die dit niet zo een geweldig idee zullen vinden :roll:


Terug naar “Reizen”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast